Работно време: 09:00 - 17:00
Локација: Скопје
Контакт: +389 78 201 589
Следете нѐ:
Top
Бесплатни алатки за безбедност #2 | NEST
6350
post-template-default,single,single-post,postid-6350,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,highrise-ver-1.5,,mkd-smooth-page-transitions,mkd-ajax,mkd-grid-1300,mkd-blog-installed,mkd-header-standard,mkd-sticky-header-on-scroll-up,mkd-default-mobile-header,mkd-sticky-up-mobile-header,mkd-dropdown-slide-from-bottom,mkd-dark-header,mkd-full-width-wide-menu,mkd-header-standard-in-grid-shadow-disable,mkd-search-dropdown,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Blog

Бесплатни алатки за безбедност #2

Безбедносните алатки се од суштинска важност за една компанија. Продолжуваме каде што застанавме на нашиот предходен блог пост и го споделуваме вториот дел од листата на бесплатни алатки за безбедност. Исто така, важно е да се забележи дека многу бесплатни безбедносни алатки се наменети само за лична употреба или за самиот почеток на вашата компанија. Најбезбедно е да ги прочитате одредбите и условите за да се осигурате дека можете да ги користите комерцијално и во вашата компанија без притоа да имате непосакувани последици.

Во овој пост ги споделуваме безбедносните алатки: SIEM алатки (Безбедносни информации) и Управувачи со лозинки.

SIEM алатки (Безбедносни информации)

Софтверот за безбедносни информации и управување (SIEM) ги собира податоците од сите ваши различни алатки за сајбер безбедност во една пригодна контролна табла. Ви го олеснува анализирањето на безбедносните дневници за да откриете закани и да ги истакнете сите безбедносни трендови. Овие алатки генерално се наменети за поголеми бизниси бидејќи бараат развојно знаење и искуство за да се имплементираат.

MozDef е SIEM платформа со отворен код дизајнирана од Mozilla за да ви помогне да ги автоматизирате процесите за сајбер безбедност и да го следите вашиот систем во реално време. Вклучува традиционални карактеристики на SIEM, како што се собирање безбедносни дневници од различните алатки што ги користите за да го олесните пребарувањето и обновувањето. MozDef исто така ви овозможува лесно да се интегрирате со извори на податоци базирани на облак за да ги заштитите сите ваши податоци и апликации. Најдобро е за сопственици на мали бизниси со одредено ниво на знаење за кодирање бидејќи ќе треба да го интегрирате во вашите Docker контејнери или во дистрибуираниот центар за податоци.

Исто како MozDef, Apache Metron е исто така платформа со отворен код, која им овозможува на организациите брзо да идентификуваат и да одговорат на заканите и аномалиите за сајбер безбедноста. Тој нуди откривање закани во реално време и интелигенција за закани, што ги штити вашите податоци дури и од претходно непознати потписи на малициозен софтвер. Оваа платформа, исто така, бара повеќе знаење за кодирање или сајбер безбедност отколку што може да има просечниот сопственик на мал бизнис. Меѓутоа, ако сакате да го имплементирате SIEM, треба лесно да склучите договор со развивач за да го имплементирате.

Управувачи со лозинки

Управувачите со лозинки ги складираат и шифрираат вашите лозинки, за да не мора да ги запомните сите или да ги запишувате. Може да генерира и лозинки за вас, што значи дека нема да можете да ја користите истата лозинка за неколку различни локации.

KeePass е менаџер на лозинки со отворен код кој е безбеден и лесен за користење. Можете да ги сегментирате вашите најавувања во различни папки, а генераторот на лозинки нуди различни групи правила, што ви овозможува да вклучите или исклучите специјални знаци, бројки и големи букви по потреба. Една важна работа што треба да се забележи е дека не постои начин да се врати или ресетира главната лозинката за KeePass, што значи дека мора да запомните барем една лозинка. За разлика од другите алатки, KeePass ја нуди само бесплатната платформа што значи нема опции за надградба.
KeePass е достапен за превземање на следниот линк.

Bitwarden е уште еден менаџер со лозинки со отворен код и веројатно е малку повеќе насочен кон вистински бизниси отколку KeePass. Бесплатниот план вклучува двајца корисници и ви овозможува безбедно споделување на најавувања за да ги одржувате вашите деловни операции непречено. Со бесплатната верзија на Bitwarden, можете да споделувате и складирате неограничен број лозинки, но можете да ги организирате само во две колекции. Обезбедува безбеден генератор на лозинки и двофакторна автентикација, а можете да го хостирате и во облак. Премиум плановите нудат ниски месечни надоместоци по корисник што го олеснува и ефтин надградбата како што расте вашиот тим.
Bitwarden е достапен на следниот линк.

NEST работи на целосна имплементација на соодветни организациски и технички мерки во компаниите со цел да бидат GDPR Compliant, односно во склад со Законот за заштита на лични податоци. Нашите услуги се прилагодени според реалните потреби на секоја компанија. Закажете консултативна средба за сите прашања околу спроведување на регулативата во вашата компанија.